Vietnambølgen skyller over København

06.11.08   Anders Hjort og Maria Carsten Pedersen, Politiken

Københavnerne står i kø for at spise Vietnammad. Det hurtige, lette vietnamesiske køkken passer til tidens spisekultur.

Hvor går du hen, hvis dine smagsløg skriger på friske, rå forårsruller eller en stor skål dampende, nudelsuppe? For fem år siden skulle du lede længe efter et svar.

Dengang var det vietnamesiske køkken en sjælden fugl i det københavnske madudbud, mens sushisteder skød op på hvert andet gadehjørne, hvis pladsen ikke allerede var optaget af en af 1990'ernes mange, nye thairestauranter.

I dag ser billedet anderledes ud. Nu finder man de første 10-11 vietnamesiske spisesteder fordelt ud over byen, primært på brokvartererne. Med de seneste tilføjelser, Viet-Nam Nam på Godthåbsvej, Good Morning Vietnam i Abel Cathrines Gade og Minh Oi i Valby, som alle er åbnet inden for det seneste halve år, kan man tale om et regulært boom.

Bliver konkurrencedygtige
Det nikkes der bekræftende til hos LêLê NhÀ HÀng, den højloftede restaurant ved Vesterbro Torv, hvor Vietnam-bølgen startede.

»Der er kommet en vietnamese awareness«, siger Lâm Lê, den ene af de fire Lê-søskende, som sammen driver det velbesøgte spisested, der netop har udvidet med takeaway-afdelingen Alléz Alléz på Vesterbrogade. Lâm Lê hilser de mange nye vietnamesiske kollegaer i byen velkommen.

»Det betyder, at vi holder os oppe at køre og gør os konkurrencedygtige. Vi bliver nødt til hele tiden at tænke på, hvad det næste produkt skal være«.

Noget helt andet end Kina-grill
At det vietnamesiske køkken er et hit netop nu, er ikke tilfældigt. Det mener Helle Brønnum Carlsen, madanmelder på Politiken og ph.d. i mad, æstetik og smag. Hun har beskæftiget sig med asiatisk mad i tyve år og har set, hvordan madtrends følger masseturismen.

»Vietnam er blevet velorganiseret og åbent, ligesom Thailand blev det for 20 år siden. Landet har været et stort rejsemål de seneste fem år, og vietnameserne har fundet ud af, at danskerne har fået øjnene op for det. Og den type restauranter, som åbner nu, har også en helt anden kvalitet, end da Kina-grillerne åbnede for 20-30 år siden«.

Alle er parate nu
De fire Lê-søskende kommer faktisk fra netop grillbarkulturen. Deres første restaurantdrift var bag disken i forældrenes grillbar i Aalborg, hvor der både var kinesiske forårsruller og kylling med fritter på kortet. Ifølge Lâm Lê er det ikke kun danskerne, men også vietnameserne selv, der først nu er blevet parat til at åbne det vietnamesiske køkken op i Danmark.

»Der er gået alt for lang tid, hvor vietnameserne - og asiaterne generelt - har undervurderet, hvad danskerne ville have. Da vi startede, tænke vi først på, hvordan vi kunne anrette det, mor lavede, på en 'dansk' måde«, mener Lâm Lê.

Frisk fastfood til verdensborgere
Helle Brønnum Carlsen mener, at det er oplagt, at det vietnamesiske gadekøkken er så populært lige nu.

»Det er billigt og trendy. Det er jo de magiske ord, man skal gå efter, når man åbner noget nyt. Og så smager det godt, og der er tempo over det. Det passer godt til, at vi skal være på farten, være verdensborgere og lige snuppe en suppe på vejen. Gadekøkkenformen lever op til den stil, der er i vores spisekultur i øjeblikket. Det er fastfood, bare i en bedre kvalitet«, siger madanmelderen, som mener, at interessen for det vietnamesiske køkken vil fortsætte i lang tid fremover.

Traditionelt vietnamesisk
Seneste skvulp i Vietnambølgen er Good Morning Vietnam, der ligger et stenkast fra LêLê på Vesterbro. Her er det traditionelle vietnamesiske køkken på menukortet uden fusion og nyfortolkning.

Restaurantens bestyrer Lai Thi Minh har boet i Danmark i 28 år. Både hun og ejeren Mac Tieu Van har begge drevet kinesiske, thailandske og endda ærkedanske restauranter, før de i september kastede sig ud i at servere hjemlandets retter for første gang i hovedstaden.

Rigeligt plads til flere
Lai Thi Minh tror heller ikke, at københavnernes appetit på vietnamesisk mad er ved at være mættet.

»Tværtimod. Vi får ros af vores gæster for, at det netop er det traditionelle vietnamesiske køkken, vi præsenterer dem for. Efter min mening er der rigeligt med plads til flere nye vietnamesiske restauranter«, siger Lai Thi Minh fra Good Morning Vietnam.

Hippe vietnamesere vil holde det eksklusivt Kokkehuer
LêLê nhâ hâng4 Kokkehuer
Københavnerprisen Kokkehuer
Euroman anbefaler4 Kokkehuer